Sådan bliver du mere produktiv i hjemmet

Vi kender det alle sammen: gulvet trænger til at blive støvsuget, reolerne og bordene kunne godt bruge en tur med kluden, græsset i haven er ved at blive for langt, hækken og håret kunne godt bruge en trimning og det hele skulle gerne være gjort i går. Det kan være hårdt at være en del af den brede middelklasse vi har i Danmark, hvor det forventes at alt ser pænt og nydeligt ud samt bliver bedre fra år til år, mens vi har fuldtidsarbejde der skal passes og unger der skal køres i skole og have hjælp med lektierne. De fleste har lært at blive mere produktive, når de er på arbejde, men det er alligevel de færreste, der formår at bringe produktiviteten med hjem, hvor problemerne har det med at hobe sig op eller blive fejet under gulvtæppet, når der ikke er mere plads i skabet. Men det er muligt også at være produktiv, efter arbejdsdagen er slut.

En af de vigtigste ting, man kan gøre, er at minde sig selv om, hvad der skal gøres af hvem, hvornår, hvordan og ikke mindst hvorfor. Det kan man klare med en dagbog, hvilket er noget alle kan have gavn af, men det hjælper kun, hvis man husker at bruge den. Noget der nemmere kan sættes op hvor som helst i hjemmet uden at være til gene eller se grimt ud er en plakat, som man nemt og billigt kan få tilpasset ens krav og behov på plakatdyr.dk. Det kan være regler i hjemmet, så man husker at påminde børnene og kan pege på hjemmets grundlov, når de siger, at det i hvert fald aldrig før har været en regel. Det kan være en samling af ord, der minder en om, hvad der er vigtigst her i livet, for eksempel ens værdier eller mere konkrete personer og ting, man sætter pris på.

En anden måde at blive mere produktiv er at tage lederskabskurser, som netop fokuserer på evnerne til at tage ansvar, være effektiv og beholde fokus. De evner kan bruges både på arbejdet og i hjemmet, da det i meget høj grad er en form for abstrakt problemløsning man lærer, som er relevant i alle dele af livet. Hvis man finder det rigtige perspektiv kan alt ses som et problem på samme måde, som når man er på arbejde og blive stillet en opgave uden trin for trin instruktioner. Meget arbejde handler om at udføre en fast procedure og følge et lille sæt regler, mens livet kan være noget mere uforudsigeligt og problemerne kan være noget større. Det ændrer dog ikke på, at det er et problem, der skal løses, så evnen til at tænke kritisk og analytisk er det primære værktøj, der skal bruges for at løse problemet. Det hjælper også at huske på, at alle problemer kan løses, hvis man har de rigtige værktøjer og nok tid.